Ik krijg binnen Gmail de melding: bericht niet bezorgd – TLS Negotiation failed

Google heeft sinds april 2020 een wijziging in zijn product Gmail doorgevoerd waardoor het voor kan komen dat u de volgende foutmelding ontvangt wanneer u emails wilt versturen:

Om dit probleem te verhelpen is het noodzakelijk om de instellingen van uw emailaccount in Gmail aan te passen.
Ga binnen de Gmail pagina naar:

• Instellingen (Settings) > Accounts and Import > Send mail as…
  • Klik op bewerken naast het emailadres

Controleer of u een geldig SSL certificaat voor uw website heeft
U controleert dit door naar https://www. te gaan waarbij vervangen moet worden door uw eigen domeinnaam, dit is het deel van het emailadres achter het apenstaartje.
Bijvoorbeeld: uw emailadres is info@emailmij.nl, ga dan naar https://www.emailmij.nl. Controleer dat u httpS:// gebruikt (let op de S). Ziet u uw eigen website verschijnen en ziet u in de adresbalk een gesloten slotje? Lees dan verder onder het kopje “U heeft WEL een geldig SSL certificaat voor uw website”. Ziet u niet uw website maar krijgt u geen verbinding of de melding “Je verbinding is niet priv√©” of “Waarschuwing: mogelijk beveiligingsrisico”? Lees dan verder onder “U heeft NIET een geldig SSL certificaat voor uw website”.

U heeft WEL een geldig SSL certificaat voor uw website
Pas dan de instellingen binnen Gmail als volgt aan:

SMTP-server: www., in ons voorbeeld dus www.emailmij.nl
Poort: 587
Zet het bolletje op: Beveiligde verbinding via TLS (aanbevolen)

U heeft NIET een geldig SSL certificaat voor uw website
Pas dan de instellingen binnen Gmail als volgt aan:

SMTP-server: hoeft u niet te wijzigen (dit staat al op mail. als het goed is, in ons voorbeeld dus mail.emailmij.nl)
Poort: 25
Zet het bolletje op: onbeveiligde verbinding

Dit betekend dat de verbinding tussen Gmail en uw emailaccount voortaan niet meer versleuteld wordt. Hoewel dit niet aanbevolen is, is dit voor deze situatie wel te vertrouwen. Wilt u liever toch een versleutelde verbinding dan heeft u een SSL certificaat nodig. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.